Last.fm

Door Jungian op woensdag 25 maart 2009 02:05 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 4.433

Het is dinsdagavond en met een glas ice tea in mijn linkerhand scroll ik wat door mijn RSS-feeds heen. Ik lees wat grappen en grollen, tot mijn ogen plotsklaps het volgende berichtje registreren :
Last.fm Radio Announcement — Today we're announcing an upcoming change to the way Last.fm Radio works in some parts of the world. In the United States, United Kingdom and Germany, nothing will change. — In all other countries, listening to Last.fm Radio will soon require a subscription of §3.00 per month.
De eerste paar seconden vermoedde ik nog dat ik het wellicht verkeerd gelezen had en klikte zo snel mijn Mighty Mouseģ het toeliet op de link in het bericht.

De gelinkte aankondiging laat er echter geen twijfel over bestaan : wil je gebruik maken van de radiofunctie van Last.fm buiten de US,UK of Duitsland, dan moet je drie euro per maand ophoesten.

Als Last.fm-gebruiker die al jaren Last.fm voorziet van kostbare data (scrobbles) vraag ik me af waar Last.fm in hemelsnaam mee bezig is. Het is per slot van rekening ook al verboten om als houder van een Nederlands iTunes-account de iPod Touch/iPhone-applicatie te downloaden.

Mijn scrobbler staat inmiddels uit, maar ik trek voorlopig nog niet de stekker uit mijn account. Het kan immers altijd nog een extreem zieke vroegtijdige 1 aprilgrap zijn.

Edit
En het wordt nog erger dames en heren :
1. Only subscribers will be allowed to stream using API applications unless you negotiate a separate deal with us - we need to get the money to cover royalties.
2. You won't be allowed to use our API to stream to mobile phones. This is unfortunately a limitation of some of our licensing agreements.
Deze mededeling luidt dus meteen ook maar het einde in voor niet-ondersteunde mobiele platforms.

Edit 2
De mededeling over de Last FM API is inmiddels iets aangepast :
1. Only subscribers will be allowed to stream using API applications unless you negotiate a separate deal with us - we need to get the money to cover royalties.
2. You won't be allowed to use our API to stream to mobile phones. This is unfortunately a limitation of some of our licensing agreements. Again, we may be able to make an exception to this if you talk to us directly.

These changes should be made by the end of next week. Alongside this, we'll be shutting down the remainder of the old, undocumented streaming APIs over the next couple of weeks.

Volgende: Dropbox 03-'09 Dropbox

Reacties


Door Tweakers user Steffie, woensdag 25 maart 2009 03:46

Ik vraag me af wat hiervoor de oorzaak is. Zou Last.fm afzonderlijke overeenkomsten hebben gesloten met alle hiervolgende beheersorganisaties in de US (ASCAP, SESAC, BMI), UK (PCS) en Duitsland (GEMA)? En dus niet met beheersorganisaties in andere landen zoals de BUMA/STEMRA in Nederland? Dan vind ik dat ze echt ontzettend dom bezig zijn.

Last.fm en de statistieken die daar worden verzameld lijken me juist uitermate geschikt om gewoon een overeenkomst met slechts een centrale beheersorganisatie af te sluiten die vervolgens het geld netjes kan verspreiden naar de artiesten waarvan muziek is beluisterd. Misschien moet er gewoon een zo'n beheersorganisatie worden opgericht die zich specifiek focust op dit soort internet diensten zoals Last.fm, iTunes, Amazon, etc. waar nauwkeurige en gedetailleerde statistieken van beschikbaar zijn (of in ieder van bijgehouden worden). Met al die afzonderlijke overeenkomsten schiet je weinig op, want dan blijft er altijd veel te veel geld aan de strijkstok van het bureaucratisch management en arbeid van die beheersorganisaties hangen, wat dus weer niet bij de artiesten terecht komt. Daarnaast onstaat er dus een situatie dat het niet mogelijk is om met iedere 'nationale' (in hoeverre kan je daar uberhaupt nog van spreken met de nieuwe EU regels?) beheersorganisatie een overeenkomst te sluiten, met als gevolg dat de Last.fm Radio functionaliteit voor een ontzettend groot aantal mensen verdwijnd.

Overigens zal het gebruik maken van een proxy uit een van die drie landen waarschijnlijk wel een werkbare workaround zijn. Wat mij betreft dus gedoemd om te falen.

Door Tweakers user ge-flopt, woensdag 25 maart 2009 08:36

Het is jammer, maar eigenlijk wel ergens te begrijpen. Echter snap ik iets niet 100%
@pascal:

The limits you mention are actually what make us a radio station (randomisation, etc), which in turn affects how we pay licensing, royalties, etc. So those things will stay the same.

Sure, this was a business decision. But after looking at our resources and opportunities we think it’s the best way to keep improving Last.fm radio (and also support all the other free services on Last.fm).
Maar als het dan toch om licenties en het verbeteren van last.fm radio gaat, waarom dan de 3 landen (wel meteen 3 grote) die zouden niet hoeven te betalen. Waarom de overige wel en die 3 dan weer niet?

Door Tweakers user smeerbartje, woensdag 25 maart 2009 09:03

Ik ben nu een betalend LastFM gebruiker; gaat er voor mij ook iets veranderen denk je?

Door Tweakers user mithras, woensdag 25 maart 2009 09:31

Ik las het artikel twee keer, heb veel reacties gelezen. En meer en meer kan ik niet geloven dat ze dit gaan doen. De 3 landen die worden uitgesloten zijn zulke grote Last.fm gebruikers dat ze, volgens Last.fm wel genoeg aan advertenties binnenhalen.

Toch is het niet mogelijk zo'n radicale beslissing te nemen. Ze weten dat ze hiermee veel users kwijt zullen raken en daarmee gaat de kwaliteit van Last.fm direct achteruit. Daarnaast is het nu ruim een jaar dat volledige nummers en volledige albums beluisterd kunnen worden. Dan is ineens de optie om voor alles te betalen een hele grote stap. Het geleidelijk invoeren per aantal landen en/of per uur muziek (eerst 3 uur per dag gratis, dan 2 uur, dan 1 uur, dan niet meer) is een veel betere overweging.

Ook wordt op maandag 30 maart het ingevoerd. Waarschijnlijk krijgen ze wat "technische problemen" en zijn ze twee dagen verlaat. En daarna: 1 april! Dit is een te slecht uitgedachte verandering voor een big boy als Last.fm :)

Door Tweakers user ge-flopt, woensdag 25 maart 2009 09:32

Zover ik gelezen heb niet. Omdat je reeds een betalende klant bent veranderd er niets.

Wat is eigenlijk de toeegevoegde waarde van betalende klant? Heb er nooit naar gekeken. Scrobble eigenlijk altijd alleen mijn locale mp3's.

Door Tweakers user RM-rf, woensdag 25 maart 2009 09:44

ik zou eigenlijk ook denken aan een april-foolsday-grap... maar in dat geval zijn ze wel erg dom om grappen te maken met betalen voor content, veel internetgebruikers hebben dan de neiging heel panisch te reageren (deels ook zeker terecht, zeker bij een service als last.fm die toch ook wel behoorlijk wat gegevens over gebruikers verzamelt)

Door Tweakers user sanderev66, woensdag 25 maart 2009 09:59

En mijn last.fm account is direct de prullenbak in gegaan.
En dit was wel verwacht sinds: nieuws: CBS neemt sociale muzieksite Last.fm over

Door Tweakers user boe2, woensdag 25 maart 2009 10:08

Ik zie niet hoe jouw scrobbles kostbare data zijn voor last.fm. Het is vooral kostbare data voor jezelf omdat last.fm aan de hand daarvan je de juiste muziek kan voorschotelen.

Er zit volgens mij wel een werkend businessplan in het laten betalen voor muziek, MAAR als je mij wil doen betalen per maand (een klein bedrag, zoals 3 euro/maand) wil ik:
- uitgebreidere catalogus: Als ik specifiek op nummers zoek kan ik ze maar zelden beluisteren. Met het extra inkomen mogen ze wel werken aan het ter beschikking stellen van meer nummers.
- een mogelijkheid om zelf nummers te uploaden. Nummers die nog niet online staan pleur je dan zelf online. Het lijkt me fantastisch om je eigenlijk playlists overal te kunnen beluisteren zonder dat je eigen pc aan hoeft te staan.

Door Tweakers user Jungian, woensdag 25 maart 2009 10:46

@Boeboe
Een algoritme zonder/met veroudere/met biased data heeft Last.fm niets aan. Zonder een grote database bestaande uit scrobbles van mensen met verschillende muzieksmaken is de service niets meer waard.

Door Tweakers user Larrs, woensdag 25 maart 2009 10:51

Mijn account is al een tijdje geleden al verdwenen. Gewoon omdat ik er zin meer in had.

Het verbaasd met me niet dat je er voor moet betalen om te kunnen luisteren. Ooit moest er gewoon een drempel komen om je plezier iets in te dammen. Dat is jammer.

Doet me denken aan Launch.com, wat ooit overgenomen is door Yahoo.

Door Tweakers user Boss, woensdag 25 maart 2009 11:11

Wie het echt een interessante service vindt zal daar best 3 euro in de maand voor overhebben. Net zoals voor mobiele telefonie, televisie en wegenbelasting.

Wie het wel leuk vindt zolang het gratis is heeft er lang van kunnen genieten en moet zich nu afvragen of dat plezier hem iets waard is.

Of dachten jullie allemaal dat last.fm enkel en alleen maar bestond om de wereld gratis diensten aan te bieden?

Door Tweakers user EnzoMatrix, woensdag 25 maart 2009 11:13

er is altijd nog Deezer.com, en anders de gewone radio. Maar als ik even door denk. Ik luister 's ochtends en 's avonds 3 fm, Giel en Koen en Sander. Als ik daarvoor moest betalen (zeg 3 euro per maand) zeg ik dat ik dat graag doe. Als je fervent aanhanger bent van Last.fm is dat nog niet eens zo gek toch? 3 euro, per maand? dat is 36 per jaar. Zoveel zakgeld kun je wel missen toch?

Door Tweakers user EnzoMatrix, woensdag 25 maart 2009 11:21

Of wat ik wel vaker tegen kom:
Vertel de gebruikers wat je nodig hebt. Onderhoud server? nieuwe server? hoe duur, waar dient ie voor? En dan een balkje wat laat zien hoever je bent. en een donatie knopje ernaast. Zo heb ik wel vaker wat donaties gedaan. Als ze uitleggen waarvoor het is, en ik kan ervan profiteren, prima.

Door Tweakers user Jungian, woensdag 25 maart 2009 11:26

@Boss

Die 3 euro heb ik geen bezwaar tegen, wel tegen het feit dat ik wel moet betalen, en een willekeurige Duitser, Amerikaan of Engelsman niet. Of ze nu wel of niet een goedlopend advertentienetwerk hebben lopen in die drie landen, het blijft in mijn ogen (en niet alleen de mijne) een aardig zware vorm van discriminatie.
Uhm. European Union law disallows unfair pricing and difference in service in member countries. As both UK and Germany are in EU, you can’t legally discriminate others 25 countries.
I advise you check this decision with you lawyers.
Zijn er internetadvocaten in de zaal ?

-> Zie trouwens ook de edit van het bericht. <-

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 maart 2009 11:31]


Door Tweakers user boe2, woensdag 25 maart 2009 12:16

Jungian, dat lijkt me zeer ongeloofwaardig, vooral dat "difference in service in member countries" gedeelte kan je onmogelijk afdwingen aangezien je in ieder land apart de rechtenkwesties voor je muziek en films moet afhandelen.

Door Tweakers user Pacjack, woensdag 25 maart 2009 12:35

Ik dacht er al langer over om te subscriben (betalend user te worden). Dit zou me wel overhalen.

Door Tweakers user Miss_Stranger, woensdag 25 maart 2009 12:47

En wat nu als ik mijn "Account Settings" wijzig naar Germany of The UK?

Door Tweakers user Jungian, woensdag 25 maart 2009 12:50

@Boeboe
Ik heb geen idee hoe ver EU-wetgeving tegenwoordig gaat. Het klinkt allemaal bijzonder ongeloofwaardig, maar onmogelijk lijkt het me niet.

@Miss_Stranger
Ze vangen dit af door simpelweg naar je IP te kijken. Je kunt gebruikmaken van een proxy in Duitsland, de US of de UK om nog gratis gebruik te maken van alle services.

[Reactie gewijzigd op woensdag 25 maart 2009 12:58]


Door Tweakers user EnzoMatrix, woensdag 25 maart 2009 13:54

Die laatste edit! punt 1 doet mij toch wel vermoeden dat het nep is. :) moet je ze gaan bellen? onderhandelen? uhuh.
Nou, hebben we er ons wel even druk om gemaakt toch.

Door Tweakers user Patriot, woensdag 25 maart 2009 15:51

Die laatste edit! punt 1 doet mij toch wel vermoeden dat het nep is. :) moet je ze gaan bellen? onderhandelen? uhuh.
Ehm, ja? :?

Dat is toch niet zo gek?

Door Tweakers user EnzoMatrix, woensdag 25 maart 2009 17:09

Niet gek? "We need to get those royalties" ja dat is toch een grap of niet. je wilt gaan bellen omdat je geen 3 euro wilt betalen. We need to get those royalties maar we zetten graag een callcenter in? (kost ook wat)

:) Als je dus zo stoer bent om te zeuren over 3 hele euro's mag je opbellen a (wees schappelijk) 50 cent p/m?

Nee dat is dan toch dom aan beide kanten, ze dreigen de royalties niet te kunnen betalen, dus que callcenter en que ontevreden luisteraars, die 6 minuten aan de phone hangen om hun klacht uit te leggen?

Door Tweakers user sanderev66, woensdag 25 maart 2009 23:41

Je moet het verhaal van de API los zien van de §3 subscription die in gaat.

Door Tweakers user VincentG, vrijdag 27 maart 2009 11:11

Wat me nog niet helemaal duidelijk is geworden. Mag ik nog wel gewoon naar mijn library / neighbours blijven luisteren?
Via http://www.last.fm/listen/user/<username>/neighboursof /listen, kan ik nog gewoon eindeloos muziek blijven luisteren (week ofzo niet meer gedaan). Voor aankondiging kon ik dus eindeloos blijven luisteren, zonder reclame of onderbrekingen, gewoon volledige nummers. Echt super. Heb hem nu even aangezet om te kijken of het nog steeds werkt (lijkt er wel op). Maar blijft dit wel gewoon gratis, aangezien ik gewoon kan luisteren zonder eerst te moeten betalen.

Reageren is niet meer mogelijk